Campagne tegen afgerukte bovenleidingen

Update 28/03/2023

In het voorjaar van 2015 startte Infrabel samen met de Belgische transportfederatie Febetra, de Confederatie Bouw en de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA), een sensibiliseringsactie gericht naar vrachtwagenbestuurders. Voor die actie liet Infrabel een humoristische poster ontwerpen die de betrokken federaties via hun interne kanalen naar al hun leden sturen. Er werden ook affiches gemaakt die ter beschikking worden gesteld aan alle aangesloten leden.

Het communiqué en de affiches van Infrabel en FABA zijn niet meer beschikbaar. Er is wel nog een Franstalig bericht hierover op de website van Febetra: Sensibilisation arrachement des caténaires.

De affiche is wel nog beschikbaar op pag 8. van het magazine ruwbouw&algemene aannemingen van mei 2015.

Doelstelling van de affiche

De bedoeling is om zoveel mogelijk chauffeurs die in België rondrijden, bewust te maken van de problematiek rond afgerukte bovenleidingen. Maandelijks is er wel zo’n incident. Eén moment van onoplettendheid veroorzaakt een pak problemen. Daarom moeten de vrachtwagenbestuurders altijd goed de hoogte van hun lading controleren voor ze vertrekken en extra waakzaam zijn als ze met een hoge lading een spooroverweg moeten oversteken.

Wanneer een vrachtwagenbestuurder de bovenleiding aan een spooroverweg per ongeluk beschadigt, kan dat leiden tot levensgevaarlijke situaties. Op een klassieke bovenleiding staat er 3.000 volt stroom en op een hogesnelheidslijnen is dat zelfs 25.000 volt. Zo kan een losgerukte bovenleiding op een vrachtwagen of een auto vallen of een beschadigde bovenleiding kan op de grond vallen terwijl er net een voetganger of fietser de overweg oversteekt.

De bovenleidingen hangen op een veilige afstand van de grond: minimum op 4m80 en maximum op 6m hoogte. Daarnaast staan er langs beide kanten voor de overwegen speciale portieken die de maximum hoogte aanduiden.

De meeste van die incidenten gebeuren met vrachtwagens waarvan de laadbak niet helemaal naar beneden staat of waarvan de kraanarm bijvoorbeeld nog te hoog staat.

Campagne 2021

Een soortgelijke campagne was er in december 2021 van Infrabel in de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Lees het bericht hierover op:

Meer info