Blog

Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Gezondheidstoezicht
Vervoer en opslag

Medex-studie over medische onderzoeken van piloten en chauffeurs

Begin mei 2023 publiceerde Medex een studie rond zijn rol in de veiligheid van de vervoerssector. De studie behandelt de opdracht en de statistieken van de expertises van Medex in de periode 2018-2022 voor piloten en bepaalde chauffeurs.

Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Digitaal wijzer communiceren met anderstaligen in de zorg

Taalbarrières tussen zorgverstrekkers en patiënten verminderen zowel de kwaliteit van zorg, de patiëntveiligheid als de tevredenheid van beide partijen. Om deze problemen te overbruggen kunnen zorgverstrekkers gebruik maken van een breed spectrum aan brugfuncties ter ondersteuning van het gesprek.

Hijsen of heffen van lasten / Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Industrie / Bouw

Exoskeletten in de bouw en update van BeSWIC-berichten over diverse nieuwe technologie

Het gebruik van Exoskeletten is de voorbije jaren enorm toegenomen. Ze worden in diverse sectoren gebruikt, en dus ook in de bouwsector.

Chemische agentia / Jongeren
Landbouw, bosbouw en visserij / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

3 filmpjes van Prevent Agri over de gevaren van mest- en kuilgassen en luchtwassers

In de landbouwsector gebeuren heel wat ongevallen, soms met zware gevolgen. Machines zijn niet altijd de oorzaak. Mestgassen, kuilgassen of het zwavelzuur gebruikt bij chemische luchtwassers zijn de ‘stille’ gevaren in een landbouwbedrijf. Om landbouwers en studenten uit landbouwscholen hierop attent te maken, ontwikkelde Inagro, in samenwerking met Prevent Agri (Vlaanderen), de provincie West-Vlaanderen, de Boerenbond, de Hogeschool VIVES en de 4 West-Vlaamse brandweerzones, een driedelige educatieve videoreeks.

Mobiele arbeidsmiddelen / Hyperbare omgeving / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Landbouw, bosbouw en visserij / Industrie / Bouw

Veilig onderhoud van hydraulische en pneumatische installaties: richtlijnen van CETOP

Het ‘Comité Européen des Transmission Oléohydraulique et Pneumatiques’ (CETOP) heeft een competentieschema ontwikkeld voor het veilig onderhouden van hydraulische en pneumatische installaties.

Elektrische installaties / Brandpreventie / Ioniserende stralingen
Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Sensibiliseringsstickers van Denuo rond voorkomen van afvalbranden van lithium-ionbatterijen

Om het grote publiek te sensibiliseren voor de gevaren van lithium-ionbatterijen heeft Denuo, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector, samen met de leden van ‘Arena Recycling’ sensibiliseringsstickers laten ontwikkelen om op afvalcontainers, op vrachtwagens, in recyclageparken, op sorteer- en recyclageplaatsen en op andere plekken aan te brengen.

Arbeidsplaatsen / Veiligheids- en gezondheidssignalering / Gezondheid van de werknemer / Arbeidsongevallen

Veiligheidscultuur: doctoraat van Karolien van Nunen

Op 14 maart 2023 verdedigde Karolien van Nunen haar doctoraat in de veiligheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (leerstoel Vandeputte), met als titel “Safety Cultivation. An integrative approach to improve organisational safety”.

Hijsen of heffen van lasten / Werken op hoogte / Chemische agentia / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Landbouw, bosbouw en visserij / Bouw

Seizoenarbeiders en gedetacheerde werknemers: 19 affiches rond 4 risicovelden in 8 talen

Het Franse Ministerie van Arbeid, het Ministerie van Landbouw, de ‘Caisse nationale d'assurance maladie’ (Cnam), het ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS) en het ‘Organisme professionnel de prévention du bâtiment’ (OPPBTP) hebben in 2020 een meertalige communicatiecampagne ter voorkoming van arbeidsongevallen opgezet. De campagne is gericht op werknemers die het Frans slecht beheersen, seizoenarbeiders en gedetacheerde werknemers.

Arbeidsongevallen

Platformwerk: nieuwe stap naar een Europese richtlijn

Op 2 februari 2023 keurde het Europees Parlement een besluit goed om onderhandelingen met de lidstaten te starten over nieuwe maatregelen om de voorwaarden voor werknemers op digitale arbeidsplatforms te verbeteren. De kans is hierdoor groot dat hierover nog dit jaar een Europese richtlijn wordt goedgekeurd.

75 jaar INRS

Sinds 1947 draagt het ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS) met een budget van ongeveer 80 miljoen euro en circa 570 medewerkers bij tot de preventie van beroepsrisico's in Frankrijk.