50 jaar duikteam van de Civiele Bescherming
Het duikteam van de Civiele Bescherming bestaat vijftig jaar en dat werd op 15 december 2022 gevierd tijdens een plechtigheid in de operationele eenheid van Crisnée.
Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.
Het duikteam van de Civiele Bescherming bestaat vijftig jaar en dat werd op 15 december 2022 gevierd tijdens een plechtigheid in de operationele eenheid van Crisnée.
De ‘Federation of European Producers of Abrasives’ (FEPA) heeft enkele veiligheidsaffiches van één bladzijde in meerdere talen gemaakt om te wijzen op de risico’s verbonden aan het slijpen en het schuren. De ‘Organisation for the Safety of Abrasives’ (OSA) biedt ook enkele documenten over het onderwerp.
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op haar website een specifiek uitgewerkte webpagina met een overzicht van animaties en infographics die zijn gemaakt over een 10-tal type ongevallen. Met deze reeks wil het RIVM professionals praktische hulpmiddelen aanbieden om de werkvloer veiliger te maken. Dit wordt gedaan door op een laagdrempelige manier verhalen, feiten en lessen te delen.
Het Rekenhof heeft op 23 december 2021 zijn rapport “Langdurig zieken – Maatregelen tot re-integratie op de arbeidsmarkt” en op 13 januari 2022 het rapport “Fedris – preventie-opdracht voor arbeidsongevallen bij ondernemingen” gepubliceerd. In beide rapporten is de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) betrokken en zijn de conclusies belangrijk voor een preventieadviseur.
In 2017 lanceerde de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (UASW) samen met de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) en Constructiv de stripfiguur Max in haar campagne “Max voor veiligheid, hij is op het goede spoor!”. De campagne stond in het teken van enkele zintuigen die essentieel zijn om spoorwegrisico’s te beheersen, namelijk “horen, zien en gezien worden”.
In het kader van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2020 ontwikkelde Agoria een online test (quiz) om na te gaan in welke mate u roltrappen veilig gebruikt. Aan de hand van 10 meerkeuzevragen peilt Agoria naar de kennis over het veilig gebruik van roltrappen. Daarbij focussen ze vooral op 10 aandachtspunten, bepaald aan de hand van een analyse van de meest frequente ongevallen. U ontvangt op het einde een score, samen met een duidelijke uitleg over het aangewezen veilige gedrag.
Update 05/01/2023
De houtnijverheid gaat gebukt onder een hoog aantal arbeidsongevallen. Hierbij tonen de arbeidsongevallencijfers van het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) aan dat een groot deel van die ongevallen te wijten is aan het onveilig gebruik van (verschillende soorten) zaagmachines.
Een statistisch onderzoek bij 25.000 ondernemingen toont de onrustwekkende explosie aan van het aantal arbeidsongevallen in de leeftijdscategorie van 21 tot 30 jaar.
Bij 40 % van alle ernstige arbeidsongevallen zijn medewerkers betrokken die minder dan een jaar in dienst zijn. Dat blijkt uit cijfers van de externe preventiedienst Liantis, die vorig jaar 661 ernstige arbeidsongevallen heeft onderzocht. Dat percentage is nooit zo hoog geweest als de laatste vijf jaar.
Update 06/01/2023
Op 19 maart 2019 was er bij de Confederatie Bouw in Brussel een zeer succesvolle Veiligheidsdag in de spoorwegenbouw. Er waren sprekers van het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS), de Belgische spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel en het eraan verbonden ingenieurs-en projectmanagementbureau TUC RAIL gespecialiseerd in spoorwegtechnologie, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), de veiligheidscoördinatoren en de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (UASW).