Blog

Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Digitaal wijzer communiceren met anderstaligen in de zorg

Taalbarrières tussen zorgverstrekkers en patiënten verminderen zowel de kwaliteit van zorg, de patiëntveiligheid als de tevredenheid van beide partijen. Om deze problemen te overbruggen kunnen zorgverstrekkers gebruik maken van een breed spectrum aan brugfuncties ter ondersteuning van het gesprek.

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk
Vervoer en opslag / Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Omzendbrief betreffende geweld tegen operationele personeelsleden van hulpverleningszones

Op 20 januari 2023 vaardigde de Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden een omzendbrief uit betreffende geweld tegen operationele personeelsleden van hulpverleningszones. Deze omzendbrief vervangt de omzendbrief van 30 september 2021 over gevallen van agressie tegen operationele personeelsleden van hulpverleningszones.

Brandpreventie / Beroepsziekten / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Industrie / Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Het gebruik van nitrilonderhandschoenen onder gewone brandweerhandschoenen: advies HGR

In december 2022 gaf de Hoge Gezondheidsraad (HGR) advies 9542 rond het gebruik van nitrilonderhandschoenen onder gewone brandweerhandschoenen als bescherming tegen kankerverwekkende blootstelling bij brand.

COVID-19
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening / Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

FOD Volksgezondheid publiceert nieuwe Blikvanger Gezondheidszorg COVID-19

In een nieuwe Blikvanger Gezondheidszorg COVID-19 geeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) een overzicht van enkele initiatieven die inzake organisatie, zorgactiviteit, financiering en kwaliteit werden genomen in het kader van de COVID-19-pandemie. Daarnaast deelt de FOD Volksgezondheid enkele kerncijfers omtrent COVID-19.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) / Arbeidsongevallen
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening / Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

50 jaar duikteam van de Civiele Bescherming

Het duikteam van de Civiele Bescherming bestaat vijftig jaar en dat werd op 15 december 2022 gevierd tijdens een plechtigheid in de operationele eenheid van Crisnée.

Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen / Werken op hoogte
Landbouw, bosbouw en visserij / Industrie / Bouw / Kunst, amusement en recreatie / Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Touwtechnieken: enkele (inter)nationale organisaties en websites

Touwen kunnen zowel in een professionele context als in een vrijetijdscontext (bijvoorbeeld bij bergbeklimmen en indoorklimmen) worden gebruikt.

Brandpreventie
Landbouw, bosbouw en visserij / Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Campagne rond brandveiligheid in de land- en tuinbouw en updates van BeSWIC-berichten over risico’s in de sector

Op 7 november 2022 lanceerde de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé bij een landbouwer in Deerlijk de campagne “Hoe voorkom ik brand op mijn bedrijf?”.

Informatie voor de behandelende artsen
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Richtlijnen voor verzekeraars en raadgevende artsen rond het verloop en de opvolging van medische expertise

Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars, heeft in samenwerking met de beroepsverenigingen van raadgevende artsen richtlijnen voor verzekeraars en raadgevende artsen opgesteld. De richtlijnen moeten een transparant verloop en empathische opvolging van de medische expertise garanderen ten voordele van elke patiënt die langsgaat bij een raadgevend arts.

Brandpreventie
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

De brandweer van morgen: wetenschappelijk onderzoek en andere documenten

Op 4 oktober 2022 werd het vierjarig onderzoeksproject van Brandweer Zone Antwerpen (BZA) en de ‘Antwerp Management School’ (AMS) over de brandweer van morgen voorgesteld.

Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Stop agressie tegen zorgverleners

De Internationale Raad van Verpleegkundigen (‘The International Council of Nurses’), het Internationaal Comité van het Rode Kruis (‘The International Committee of the Red Cross’), de Internationale Ziekenhuisfederatie (‘The International Hospital Federation’) en de Wereldgeneeskunde Organisatie (‘World Medical Association’) hebben van mei tot juli 2021 een gezamenlijke enquête uitgevoerd om inzicht te krijgen in de perceptie van geweld tegen mensen in de gezondheidszorg tijdens het eerste jaar van de COVID-19-pandemie.