Onderzoek van EU-OSHA toont de link tussen psychosociale gezondheid en aandoeningen aan het bewegingsapparaat

07.10.2022
Uit nieuw onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) blijkt dat er een verband bestaat tussen psychosociale risicofactoren en aandoeningen aan het bewegingsapparaat (ofwel musculoskeletale aandoeningen – MSA).

Op basis van de meest recente Europese gegevens over de invloed van geestelijk welzijn bekijken de onderzoekers hoe psychosociale risico’s kunnen bijdragen tot MSA en deze kunnen verergeren, en hoe MSA in verband kunnen worden gebracht met psychosociale factoren. Ze doen aanbevelingen voor een effectieve aanpak ter preventie van MSA en bespreken hoe vroegtijdige interventies en steun van werkgevers en collega’s de terugkeer van werknemers na ziekteverlof wegens MSA kunnen vergemakkelijken. 

Verder doet het onderzoek aanbevelingen over de bescherming van de veiligheid en gezondheid van de werknemers tijdens de overgang naar telewerken.

Het onderzoek past binnen het nieuwe prioriteitsgebied “Psychosociale risico’s” van de campagne “Gezond werk: verlicht de last!” van EU-OSHA.

Meer info

(Bron: EU-OSHA News – oktober 2022: Psychosociale gezondheid en aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn met elkaar verbonden – onderzoek toont aan hoe!)