Symposium Brandweer Brussel “Nanodeeltjes in de wereld van de hulpdiensten”

Op 26 september 2022 organiseert de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp (DBDMH) in Tour & Taxis Brussel een symposium rond het onderwerp van nanodeeltjes.

Als we het hebben over de "nano", dan bevinden we ons in de wereld van het oneindig kleine. Nanodeeltjes zijn deeltjes waarvan de nominale diameter kleiner is dan 100 nm (1 nm = 10-9 m = één miljardste van een meter). Nanotechnologieën en nanomaterialen worden steeds meer gebruikt in een reeks sectoren, zoals de bouw, de automobielsector, de medische sector en de informatietechnologiesector.

Gezien hun veelvuldige interventies in verschillende sectoren en werkomgevingen worden nanodeeltjes een probleem voor de algemene gezondheid en de gezondheid op het werk voor brandweerlieden. Er rijzen dan ook enkele belangrijke vragen:

  • Wat is het effect van "nano’s" op missies en activiteiten naar gelang van hun interventies?
  • Welke maatregelen moeten worden genomen om de gezondheid en veiligheid te beschermen?

Een onderdeel van het antwoord zou betrekking kunnen hebben op de controverse over de oorzaak-gevolgrelatie van de ontwikkeling van de ziekte, zoals we hebben gezien bij asbest. Daarom is het nodig kennis te ontwikkelen en databanken op te bouwen over potentiële gezondheids- en veiligheidsrisico’s om bestaande goede praktijken op het gebied van operationele interventies en het behoud van het gezondheids- en veiligheidskapitaal van brandweerlieden bekend te maken en te delen.

Tijdens het symposium zullen sprekers uit de academische en institutionele wereld, sociale partners en diverse hulpdiensten hun vaststellingen, ervaringen en vragen presenteren met het oog op de ondersteuning en de bevordering van de ontwikkeling van het gezondheids- en veiligheidskapitaal van vrijwillige en beroepsbrandweerlieden.

Meer info

Op de evenementenwebsite van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: Nanodeeltjes in de wereld van de hulpdiensten.